I Media

P4Extra 24Karat  Expedition: Robinson RENA
rama sanningen KASTA LOSS 

Eurovision Melodifestivalen Magazinet med Zäta Bingolotto SVT Sydnytt TV4 Sportjeopardy Karlavagnen
TV3 Sveriges Radio

Nutid:

 Som programledare handlar det mest om insatser vid sidan av media nuförtiden. Eller annorlunda uttryckt, numera jobbar jag mest i verkligheten. Kort sammanfattat kan man säga att jag gjorde TV fram till 2010, mer om det nedan. Efter det,  fyra år med rätt mycket radio. Gjorde P4Extra flera somrar i rad i Göteborg då gänget i Stockholm behövde vila. Dessutom P4Extra Helg då och då. Gjorde morgonprogrammet i P4Göteborg ett år 2011- 2012. Hoppade in som vikarie i Karlavagnen  titt som tätt.

Jag syns och hörs dock fortfarande som medverkande TV-produktioner då och då.

Let´s dance. Fångarna på fortet. Klockan åtta hos stjärnorna. Sveriges värsta kändisbilförare. Alla mot alla. Muren. Kompani Svan. 

Dåtid:

Jag har varit verksam i media i över 30 år med publika framgångar som 24 Karat och Expedition: Robinson.  Programledde den svenska Melodifestivalen och den europeiska Eurovision Song Contest tidigt 90-tal.

 

80-tal: Efter examen som journalist jobbade jag hela decenniet med nyhets- och samhällsjournalistik på olika redaktioner på SVT.  Min bas var Sydnytt, men jag var på Rapport flera somrar i rad. Bara något år efter examen började jag en treårig sejour på Magazinet från Malmö, det tuffaste samhällsprogrammet på den tiden med Jan Guillou som programledare och Lars Eliazon som producent. Programmet bytte namn till Rekordmagazinet men fortsatte att reta makthavarna i Sverige genom en tuff journalistik. När jag gick tillbaka till Sydnytt fick Göran Skytte min plats i redaktionen, så ni förstår att jag lekte med den tidens tuffingar.

Några minnen: Jag blev utskälld av statsminister Torbjörn Fälldin i sändning inför valet 1982. Han tyckte jag ställde fel frågor, och det är klart att politiskt korrekt har jag kanske aldrig riktigt varit. Det föll på min lott att i Rapport göra inslag om Harward-affären efter att Jan Guillou spräckt storyn i ett radioprogram 1983.

Jag rapporterade direkt i sändning från fyndplatsen utanför Hörby där man upptäckt kvarlevorna av den 10-åriga mördade Helen Nilsson 1989.  Mordet har klarats upp först nu på 2000-talet. Jag mötte den danske nazistledaren i rätten 1990. Han förstörde vår utrustning i samband med att jag gjorde reportage om dansk nynazism.

 

90-tal: I januari 1990 sände vi det första av sammanlagt 37 program i serien 24 Karat - ett studioproducerat lek- och tävlingsprogram. Det blev en omedelbar tittarsuccé med toppnotering en bit över fem miljoner tittare. Programmet sändes under fem år men redan 1993 började vi sända uppföljaren Rena Rama Sanningen. Också det ett studioproducerat tävlingsprogram dock utvecklat av mig och Jerker Eriksson som var min närmaste kompanjon på nittiotalet. Också Rena Rama Sanningen var en publik succé och sändes fram till 1998. Men redan på hösten 1996 började förberedelserna för vad som skulle bli ett projekt att bli omnämnt i världspress och TV-historien. Expedition: Robinson. Jag var programledare de första två åren och vi tog serien från utdömt och hårt kritiserat fiasko till en av tidernas största succéer inte bara i Sverige utan i världen.


00-tal: Ända sedan framgången med 24 Karat i början av nittiotalet hade de kommersiella kanalerna uppvaktat mig och 1999 inledde jag ett decennium med TV 3, TV4 Plus och enstaka inhopp på SVT. Inget av programmen på 3:an blev några framgångar och där trampade jag mest vatten, tjänade mer än vad jag någonsin gjort och jobbade mindre än någonsin. Märkligt! Jag gjorde en välgörenhetsgala i SVT med Kattis Ahlström 2002 och jag hjälpte Anders Lundin med den absoluta Robinson-finalen i SVT 2004. Från tiden på TV4 Plus minns jag speciellt de nio timmar långa direktsändningarna i Sportbaren från Scandic Anglais i centrala Stockholm. Brasiliansk fotboll och studiosnack med starkölsfeeling! Riktigt roligt! Och så minns jag tre år med Kasta Loss, ett lågmält upplysande program för en redan intresserad publik om
fritidsbåtar och skärgårdsmiljö. Trevligt!!  Jag minns också insatser i Folkspels Bingolotto och Full Bricka. Till exempel i augusti 2010 då jag hoppade in för ryggskottsdrabbade Lotta Engberg i Bingolotto med en timmes varsel. Och så gjorde jag radio igen för första gången på riktigt länge. P4 Extra på sommaren. Det var en höjdare, fantastiskt kul.