Till Havs

Karibien saltstänk dyning KOMPASS Latitud granit ångbåt
SOLnedgång

kokos palm bleke dreja bi hjärtstock signalställ
Vita stränder sommar sol

Image description

Segla i Karibien

Ni kan det gamla talesättet att det är nödvändigt att segla – navigare necesse est!  Det vete fan, men det gör inget med en tur till Karibien om vintern. När det är som ruggigast här är det som bäst där, så varför tveka. Under 2010-talet brukade hålla till bland de många öarna i St. Vincent & Grenadinerna, också det klassat som en av världens vackraste miljöer. Jag jobbade som skeppare på en segelbåt för svenska gäster. 

Image description

Kulturbåtarna/SS Bohuslän/Strömma

Titta på den här bilden av MS Svea af Bohuslän. Förstår ni att det är min ögonsten. Så ofta jag bara hann jobbade jag som skeppare på de endagars- respektive flerdagarsturer vi körde med henne i Göteborgs skärgård och längre upp i Bohuslän. Bohusläns skärgård står skandalöst nog inte på Unescos världsarvslista men utsågs av CNN nyligen som en av världens vackraste miljöer.  Och just där bland kobbar och skär där land möter vatten på ett alldeles unikt sätt där kryssade vi runt med MS Svea under de åtta år som rederiet Kulturbåtarna var verksamt.

Sommaren 2018 började jag tjänstgöra som styrman/skeppare på SS Bohuslän, ångbåten från 1914, som går i regelbunden trafik i Göteborgs och Bohusläns skärgård.

Sedan 2021 tjänstgör jag som skeppare på Strömmas skärgårdsbåtar i Göteborg.

Bildbeskrivning

Gå kurs med Harald

I samarbete med Sjösportskolan har jag gjort en internetkurs som ger dig Förarintyget. Jag guidar dig igenom ”På rätt kurs” med över 40 enkla och lärorika filmer (2-5 minuter långa), undervisning och interaktiva övningar. Genom streamade videos får du följa med ut till havs, lära dig navigera och allt det andra du behöver för att ta ditt Förarintyg.

Manöverintyg för högfartsbåt är till för dig som vill kunna köra en privat båt snabbt och säkert i riktigt höga farter – och som vill ha roligt när du gör det! Den här kursen är IRL – in real life – inte på nätet.

Snabba båtar kräver specialkunskap, att köra en högfartsbåt skiljer sig givetvis rejält från att köra runt i en bil. Om du har en båt som kommer upp i 30 knop och vill köra fort ska du absolut ta en kurs. Det är viktigt för säkerheten men gör också att du kan få så mycket mer glädje av din båt.  Sjösportskolans manöverkurs är proppfull med praktik. Vi tränar på att hanterara en planande båt, vi övar körteknik, undanmanövrar, tilläggning och mycket annat. Naturligtvis ingår en del teori och du får många användbara tips till din nästa egna båtfärd.  Vill du veta mer om  kursen och Sjösportskolans övriga utbud?

Bildbeskrivning

Vill du ta VHF/SRC certifikat men hinner inte gå på en vanlig kurs?
 Då är internetkursen ”På rätt våglängd” perfekt dig.

På streamade videos visar jag hur det går till att göra anrop och du får smarta tips på hur du lär dig bokstaveringsalfabetet. “På rätt våglängd” innehåller interaktiva övningsfrågor och övningsprov.

Bildbeskrivning
Harald Treutiger